Založ si blog

Sú milionári, potichu vytunelovali družstvá

Ceny potravín oproti okolitým štátom utešené rastú.Slovensko je nesebestačne vo výrobe potravín a kvalita pri všetkej snahe pokrivkáva, hoci virtuálny „poľnohospodár“ minister Jahnátek sa snaží vzbudiť dojem, že u nás na Slovensku máme kvalitnejšie potraviny.Ja ako praktik tvrdím, že je to polopravda.Veterinárny a hygienický dozor máme u nás, možno lepší a prísnejší ako v EÚ, ale so zastúpením kvalitných komponentov v potravinárskych výrobkoch je to slabé.Kvalita zaostáva, lebo náš zákazník je chudobný a nemá dosť peňazí na kvalitnejšie potraviny.Najviac to vidno u mäsových výrobkoch-kde je vysoký podiel iného balastu na úkor mäsa.

Dovolím si tvrdiť, že pri takejto koncepcii rozvoja pôdohospodárstva, ako sa tu praktizuje za posledných 20 rokov Slovensko nikdy nebude sebestačné vo výrobe potravín! Teraz sme klesli na úroveň 40 % a poľnohospodárstvo na Slovensku kolabuje.Nie je schopné až na pár výnimiek byť konkurencie schopné starým krajinám EÚ, ale ani naším susedom v Poľsku,Rakúsku,Česku a aj v Maďarsku.Každá vláda sa k pôde a poľnohospodárom postavila tak,akoby boli na obtiaž,či boli priživníci iných odvetví.Navonok to možno aj tak vyzeralo. Poľnohospodárstvo má svoje špecifiká, závisí vo veľkej miere od klimatických podmienok.Ten kto tomu nerozumel, ako Mikloš a podobní,tak na pôde postavili automobilky.Dočasne vyriešili recesiu a mysleli si, že nám bude až tak dobré, že si potraviny  nebudeme sami pestovať, ale všetko si dovezieme.Na dedinách zmizli záhradky a prestali chovať hospodárske zvieratá,spravili si trávniky, mladí sa odnaučili gazdovať a teraz nadávajú, že nie je práca.Možno, čoskoro príde taká doba, že si začnú važiť pôdu a nenechajú ju ležať ľadom a vrátia sa na rodinné farmy. Snaď sa naučia, prinútení okolnosťami, zodpovedne gazdovať na svojom, tak ako je to vo vyspelých štátoch, kde táto forma obživy dodnes prináša peniaze do rodinného rozpočtu.

Socialistické poľnohospodárske družstvá, hocijako si ich môžeme glorifikovať, odnaučili ľudí gazdovať a starať sa o pôdu a zvieratá ,ako o svoje vlastné. Aj tieto družstvá boli skryto dotované a kradlo sa tam jedná radosť.Aj vtedy sa pozeralo iba na kvantitu a nikoho nezaujímal fakt, koľko išlo do pôdy umelých hnojív,pesticídov, či herbicídov a aké rakovinotvorné stimulátory rastu sa dávali do kŕmnych zmesí.Aspoń sme prežili a mali čo do úst.Odrazilo sa to na zlom zdravotnom stave obyvateľstva a dnes sa dožívame skoro najnižšieho priemerného veku v Európe.

Po roku 1989 sa spravila dosť neštandartná.nekontrolovateľná a neodborná reforma v agro sektore. V bývalých družstvách-JRD, ale i v ŠM/štátne majetky/ boli na čele a v predstavenstvách bývalí komunisti-socialistickí manažeri, ktorí sa nevedeli vyrovnať s faktom, že sa vysporiadali vlastnícke vzťahy k pôde, zľakli sa, že im zoberu pôdu,resp. budú musieť platiť vysoký nájom právoplatným vlastníkom. Po dohode v Zväze družstevných roľníkov, súdruhovia z tohto vyfabrikovali silnú politickú agendu, že vraj niekto/Čarnogurský/ rozbil družstvá.Nerozbil len sťažil neschopným funkcionárom ich kvázi podnikanie na pôde. Za Mečiarovej vlády sa vysporiadavali vlastnícke vzťahy v družstvách.Začali sa vydávať podielové listy členom družstva podľa toho, aký bol majetok družstva, koľko ha dotyčný vlastnil pôdy a koľko mal odpracovaných rokov.Tieto podhodnotené podielové listy spravili z niektorých ľudí bývalého vedenia -predsedu,ekonóma,ved.rastlínnej  výroby a pod.milionárov. Družstvá viedli vedome do krachu,znižovali sa ceny hmotného majetku- budov, aby sa neskôr za bábku dostali k veľkemu majetku, cez skoro žiadnú cenu podielových listov.Začal sa boj o to, že ktorá skupina resp.jedinec získa 51% a tým majoritu majetku družstva.Potichu obchádzali starých ľudí, majiteľov podielových listov a previedčali ich, že tieto listy nemajú cenu, že družstvo krachuje, aby ich darovali resp. predali za smiešnu cenu predstavenstvu družstva.Potom si založili novú sr.o, alebo nové družstvo.Takto navštívili aj moju známu na smrtelnej posteli, ktorá im predala podielove listy v hodnote pol miliona Sk za 25000 Sk aby mala aspoň na pohreb. S manželom robili na družstve viac ako 30 rokov.

Tento scenár tunelovania družstiev, v záujme určitej skupiny, prebiehal a prebieha hlavne na východnom a strednom Slovensku, ale oveľa sofistikovanejšie, aj dnes.Je to podvod na ľuďoch, ktorí dreli sviatok,či piatok,dnes majú nízke dôchodky a títo novodobí latifundisti sa im smejú do očí.Teraz, keď už „sprivatizovali“ väčšinou za družstevné peniaze a majú majoritu akcii, robia si na družstvách čo chcú. Všetci títo latifundisti majú auta nad 40 000 eur. Nepriberajú nových členov, nezvolávajú výročné schôdze, aby sa ľudia na niečo nepýtali, resp ich nenaháňali s vidlami.Zamestnávajú zamestnancov za malú mzdu na  dobu určitú a takto pestujú mobbing na pracovisku.Zbavujú sa živočišnej výroby,lebo je náročná a  nie sú na ňu dotácie/kravy,ošípané/ tak z nej prepúšťajú ľudí. Im bohato stačia celkové dotácie na pôdu cca 250 eur na ha. Preferujú iba rastlinnú výrobu,ktorá pestuje obilniny-kukuricu a olejniny namiesto krmiva pre zvieratá- na palivo.V móde sú bioplynové stanice, ktoré potrebujú kukuricu a repka sa používa pri výrobe biopalív.Tým sa zmenšujú plochy obilnin a zväčšujú plochy na technické-energetické plodiny. V Amerike s týmto skončili, keď videli, ako rapídne stúpli ceny potravín. Pestujú  energetické plodiny, vŕbu ,topoľ atd., ale nie na ornej pôde. Len na Slovensku je to vždy ináč.Likviduje sa živočíšna výroba, lebo vychytralej skupinke stačí iba poberať dotácie na pôdu,mulčovať,resp.kosiť trávnaté porasty a sú z nich milionári, bez veľkej námahy.Ich nemrzí, že je to neetické a mnoho ľudí vo svete hladuje resp. pracuje u nich za nízke mzdy. Nečudujme sa, prečo sme vlastne  nesebestační vo výrobe potravin a že sme nutení kupovať drahé a nekvalitné potraviny zo zahraničia, lebo naši tzv. podnikatelia na pôde- špekulanti sa potrebujú čo najskôr a  bezpracne nabaliť.

Túto lúpež storočia si nikto nevšimol?  Pán minister Jahňatek nemá o tom vedomosti? Ak nie, nech sa pýta bývalých ministrov pôdohospodárstva z HZDS a SDĽ. Nechápeme, prečo Jahnátek zrušil dotácie na VDJ./veľká dobytčia jednotka/. Komu to vyhovuje, akej lobby? Nie je to zosnovanie organizovanej zločineckej skupiny za účelom zbohatnúť na úkor jednotlivcov aj spoločnosti? Nedávajú sa im cielené tieto „energetické“ dotácie,aby sa nabalili a potom podelili?

 

Sudcovia NS-darmožráči odtrhnutí od reality

18.02.2013

Takto výstižne vystihol v diskusii HN obyčajný, zhnusený občan požiadavky Harabinových sudcov NS. Neviem, či sú to nadľudia, alebo iba zberba amorálnych individui, ktorí nechápu v akej dobe a za akých podmienok žije obyčajný človek na Slovensku. Určite nie je pravda, že u nás je priemerný plat cca 800 eur.Tento tzv. priemer je nižší a pohybuje sa na úrovni 600 [...]

Cirkus Humberto a pilát Fico

04.01.2013

To, čo predviedol pán premiér nemá v novodobej histórii Slovenska obdobu. Po nevymenovaní Centéša za generálneho prokurátora vinu, tak ako to vie len on, zvalil na iného. Dozvedeli sme sa v priamom prenose, že za to nesie vinu opozícia.Tá opozícia, ktorá nebola jednotná a schopná akejkoľvek akcie bola zrazu farizejská a zlá. Dovolila si fakt veľa dožadovať sa v [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 16296x
Priemerná čítanosť článkov: 5432x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy